Utstilling

Parkanlegget

Hage i engelsk landskapsstil

14. feb. 2017 - 30. jan. 2018

Hagen rundt Breidablikk i engelsk landskapsstil ble tegnet av landskapsgartneren Poul Holst Poulsson etter en plan som i hovedsak er bevart i dag. Poulsson var opprinnelig fra Christiania, og hadde studert hagekunst i Tyskland. Han satte sitt preg på byen gjennom utformingen av flere private og offentlige hageanlegg. De mest kjente av disse er nok Bjergstedparken, Sykehusparken og Museumsparken.

De svingete stiene som slynger seg mellom trærne, fraværet av skarpe vinkler og rette kanter, samt bruken av eksotiske trær var karakteristisk for Poulssons mange hageplaner i Stavanger. På Breidablikk finnes både «apeskrekk» og magnolia, i tillegg til blant annet bærbusker, fargerik rododendron og mange ulike tresorter.

Den hvitmalte låven som står tett på hovedhuset vitner om at det ble drevet gårdsdrift på eiendommen, som i utgangspunktet strakte seg fra Eiganesveien helt til Vålandshaugen.

Hagen er alltid åpen for publikum, og hovedinngangen er gjennom en portal mot Eiganesveien. Stavanger kommune har utarbeidet en egen parkhistorisk turløype gjennom «De historiske hagene på Eiganes», som i tillegg til Breidablikk omfatter Ledaal, Holmeegenes og Munkehagen. Turløypen går gjennom de fire hagene og gir et fint innblikk i Stavangers hagehistorie.