acceptedPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Om museet

Redervilla fra 1881

Villaen Breidablikk ble oppført i 1881 av Lars Berentsen, en av datidens fremste næringslivsledere i Stavanger. Villaen er oppført i sveitserstil med gotiske og romanske stilinnslag, og regnes i norsk sammenheng som en unik representant for perioden.

Arkitekt var Henrik Nissen, som i samme periode også stod for oppføringen av andre bygg i Stavanger. Både når det gjelder materialer, håndverk og øvrig inventar med møblement i nygotikk, nyrokokko, nybarokk og tidens andre ny-stiler framstår Breidablikk som et av de rikeste og best bevarte eksempler vi har på historismens stiluttrykk. Parkanlegget rundt Breidablikk ble i sin tid tegnet av landskapsgartneren P. H. Poulsson.

Breidablikk var i familiens eie fram til 1965, og eiendommen ble i sin helhet overdratt til kulturhistorisk avdeling ved Stavanger museum i 1989.

Sentrale temaer som formidles på Breidablikk er lokalhistorie, stilhistorie, kunsthistorie og arkitekturhistorie. Villaen levendegjør historien om Berentsen-familien, og gir et innblikk i livet i Stavangers borgerskap i siste halvdel av 1800-tallet.

Bygningen har utstillinger over tre etasjer, og er dessverre ikke tilrettelagt for besøkende med rullestol. Barnevogner kan ikke tas med inn i utstillingen. Vi anbefaler å kombinere et besøk på Breidablikk med et besøk på Kiellandfamiliens lystgård på naboeiendommen. Inngangsbillett til Breidablikk er også gyldig på Ledaal.

Foto-FrøysetNorskeHjem__DSC0660.jpg#ass